ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Merete Mazzarella:

Vad vi längtar efter när vi längtar efter normalitet

Frågan om munskydd blev snabbt ideologiserad. Lena Cronqvists skulptur ”Flickor”, försedd med munskydd.
Frågan om munskydd blev snabbt ideologiserad. Lena Cronqvists skulptur ”Flickor”, försedd med munskydd. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kanske kan saknaden vi känner inför den vardag som satts på undantag under pandemin hjälpa oss att lära känna oss själva. Det menar i varje fall den danske idéhistorikern Mikkel Thorup, som i en ny bok granskar hur vi förstår krisen, hur vi reagerar på den och hur vi kan komma att präglas av den.

Merete Mazzarella
Uppdaterad
Publicerad

En av de otaliga människor som i mitten av mars tvingades isolera sig var Mikkel Thorup, specialist på politisk och ekonomisk idéhistoria och professor vid Århus universitet. Runt första maj var den mycket produktiva och utåtriktade forskaren klar med en ny bok, ”Pandemiens tidsalder. Idéhistorier om vores lange nu” (Atlas). Den är inte ett vetenskapligt verk, den är en essä (också i ordets ursprungliga mening: ett försök). Ledigt överblickar den väldiga områden, den är flyhänt skriven, ibland tillspetsat polemisk eller i hastigheten förenklande men stimulerande från början till slut.

Laddar…
Mer från Startsidan