ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

Nomadland

Frances McDormand gör sitt livs roll

Frances McDormand gör sitt livs roll i ”Nomadland”.
Frances McDormand gör sitt livs roll i ”Nomadland”. Foto: Searchlight Pictures/Disney

”Nomadland” skildrar de äldre medelklassamerikaner som bor i sina bilar eftersom de inte har råd att pensionera sig. Eller bo kvar i sina hus. Frances McDormand är otypiskt lågmäld i huvudrollen.

Karoline Eriksson
Publicerad

Sitt första jobb som nybliven ”huslös”, som hon helst kallar det, får Fern (Frances McDormand) på ett Amazon-lager i Nevada, inte långt från det som en gång var hennes hem. Ställplats för skåpbilen hon bor i ingår i Amazon Camper Force, nätjättens system med gig-anställningar för kringresande som etablerades i samband med att subprime-bubblan sprack. Snart packar hon produkter i pappkartonger som ska levereras från den enorma, slamriga byggnaden före jul.

Chloé Zhaos sensationellt hyllade film (hundratals priser och nomineringar efter Guldlejonet i Venedig, däribland två tunga Golden Globe-vinster och sannolikt en kommande regi-Oscar) bygger på journalisten Jessica Bruders reportagebok ”Nomadland: Surviving America in the twenty-first century”. Den gavs ut 2017 och skildrar fenomenet med utblottade, äldre medelklassamerikaner som efter finanskrisen bosatt sig i bilar för att kunna ta tillfälliga jobb i olika delar av landet, eftersom de inte har råd att pensionera sig. Eller bo kvar i sina hus.

Laddar…