”Moderaterna röstar mot sin egen politik”

I tisdags behandlades regeringens tillfälliga lag om tidsbegränsade uppehållstillstånd i Riksdagens socialförsäkringsutskott. Moderaternas röstade då ned förslaget trots att partiets kongress uttalat sig för detta. Det skriver flera SD-politiker.

Publicerad
Annons
Sverigedemokrater samlas inför lansering av partiets vårkampanj och partiledaren Jimme Åkessons vårtal i år. Foto: Christine Olsson/TT

DEBATT | FLYKTINGKRISEN

Att Moderaterna försöker få väljarna att glömma partiets ansvar för den pågående flyktingkrisen genom att låna Sverigedemokraternas migrationsförslag är inte längre någon större nyhet. Utan att ha gett någon fördjupande förklaring till Alliansens politik på migrationsområdet under sina åtta år vid makten, politik som tveklöst bidragit stort till dagens situation, har Moderaterna nu gått över till att låta sig inspireras av, eller direktkopiera Sverigedemokraternas initiativ. Ofta handlar det om förslag och motioner som lades fram av SD och som avslogs av bland andra M under alliansregeringen.

Ett exempel på det är SD:s krav på att stoppa missbruk av och illegal handel med svenska pass, från september 2012 (fotnot 1), som då avslogs av Moderaterna, men som ifjol blev en del av eras ”egen” politik. Ett annat exempel är krav på åldersbedömning av ensamkommande ungdomar som också framfördes av SD under 2012 (fotnot 2). Krav på samhällsinformation för nyanlända som numera är en del av Moderaternas migrationspaket lades först fram i SD:s motion år 2014 (fotnot 3).

Annons
Annons

Det senaste exemplet i raden är kravet på att tidsbegränsade uppehållstillstånd ska vara huvudregel, ett förslag som först lyftes fram i Sverigedemokraternas partimotion 2012. Numera kräver Moderaterna samma sak i frågan, vilket nyligen fick ett brett stöd på partiets kongress i Malmö.

I tisdags behandlades regeringens tillfälliga lag om tidsbegränsade uppehållstillstånd i Riksdagens socialförsäkringsutskott. Det föreföll vara ett passande tillfälle för Moderaterna att, genom att permanenta lagen, låta ord gå till handling och visa att omsvängningen i migrationsfrågorna är något mer än tomma ord för mediala utspel för att blidka missnöjda moderater. Tyvärr valde man att inte agera så. Och inte nog med det – när SD la fram sitt förslag om att permanenta lagen röstade Moderaternas ledamöter ned det.

Detta går stick i stäv med den uttalade politiken men är samtidigt en logisk fortsättning på alliansens åtta år vid makten. Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé är öppen med vad detta märkliga agerande egentligen handlar om:

”Det är helt avgörande att moderaterna vinner väljare också från sverigedemokraterna som i dag är ett förhållandevis stort parti. Om vi ska kunna få fram en handlingskraftig regering då måste vi också vinna väljare därifrån”, sade han nyligen på Sverigemötet.

Att vinna tillbaka SD-väljare med lånade SD-förslag som man samtidigt röstar emot kan låta som en lysande idé för Moderaternas spinndoktorer. Det är bra även för Sverigedemokraterna att få beröm från sina politiska konkurrenter på det här viset.

Men hur ärligt är det mot väljarna och demokratin i stort?

Markus Wiechel (SD)
migrationspolitisk talesman
Linus Bylund (SD)
socialförsäkringsutskottet
Jennie Åfeldt (SD)
socialförsäkringsutskottet
Heidi Karlsson (SD)
socialförsäkringsutskottet

Fotnot: De motioner som refereras till i texten är följande: 1. motion 2012/13:Ju206. 2. motioner 2012/13:Sf259 och 2012/13:Sf316. 3. motion 2014/15:2597.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons