Nordiska länder vill ha strängare plastregler

År 2040 beräknas den globala plastproduktionen ha fördubblats jämfört med i dag om takten håller i sig. Arkivbild.
År 2040 beräknas den globala plastproduktionen ha fördubblats jämfört med i dag om takten håller i sig. Arkivbild. Foto: Matilde Campodonico/TT

De nordiska länderna har tagit initiativ till en internationell reglering av plastindustrin och möjligheten att återvinna plastavfall.

– Tyvärr finns det fortfarande länder som är motvilliga till att ta tag i det här, säger Sveriges miljöminister Isabella Lövin (MP).

Jörn Spolander/TT
Publicerad
Annons

När vi andas, äter och dricker får vi varje vecka i oss ungefär lika mycket plast som finns i ett kreditkort. Fem gram. Den oreglerade produktionen och användningen av plast sedan 1950-talet och framåt har lett till att det numera går att hitta plastskräp och mikroplast överallt på jorden – i havets djup, vid polerna och högst upp i bergen. Mindre än tio procent av all plast som har producerats har återvunnits.

Än i dag saknas internationella regler för plastproduktion och avfallshantering, samtidigt det tillverkas mer plast än någonsin tidigare. Om takten håller i sig beräknas plastproduktionen ha fördubblats till 2040.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons