Mauri Hermundsson byter mat mot lego

Mauri har aldrig gillat att bygga lego själv, men att kolla på när andra gör det tycker han om. Porträttet har en av de tävlande gjort till honom.
Mauri har aldrig gillat att bygga lego själv, men att kolla på när andra gör det tycker han om. Porträttet har en av de tävlande gjort till honom. Foto: Ari Luostarinen

I ”Lego masters Sverige” får vi följa Sveriges bästa legobyggare i en spännande tävling. Programledare är ”Mustiga Mauri” Hermundsson.

Saga Höggren
Publicerad

Hemma hos Mauri står två legofigurer, som liknar honom, placerade på en bokhylla. Han plockar ner dem och berättar att det är deltagare från tävlingen som gjort dem. Juniorreportrarna Lisa och Elsa har med en present som passar oväntat bra till samlingen – en legogubbe som också påminner om Mauri.

Många känner säkert igen Mauri från hans matkanal ”Uppdrag: mat” på Youtube. Men att vara programledare för ett tv-program har han aldrig varit förut. Ett jobb han beskriver som ”roligt men svårt”.

– Det är många saker att hålla reda på. Kameror, manus och att få deltagarna att känna sig bekväma till exempel. Svårare än jag trodde! säger han.

Elsa: Vad hade du för förväntningar på de tävlande?

– Förväntningarna var superhöga, de tävlande är de bästa i Sverige. Men de var bättre än vad jag någonsin hoppats på.

Tre stycken lego-Mauri. Första avsnittet av ”Lego masters Sverige” sänds den 25 oktober på TV4. Foto: Ari Luostarinen

De tävlande får i uppdrag att bygga olika världar av lego. Mauri berättar att ett uppdrag var att de skulle bygga Astrid Lindgren-världar.

– Då lottas det ut vem som får bygga Bröderna Lejonhjärtas värld, eller Emil i Lönnebergas, i lego. Det blev otroligt bra, nästan som uppfinningar, säger Mauri.

Lisa: Har du själv byggt mycket lego i din barndom?

– Det är det knasiga – jag har ju aldrig byggt lego! Inte ens som liten. Det närmsta jag kommit är att leka med kapplastavar, träbitar som man staplar på varandra.

I ”Lego masters Sverige” finns ett rum med över 3 miljoner legobitar som de tävlande får använda till deras legobyggen. Oftast hade deltagarna 10 till 15 timmar på sig att bygga. Foto: Ari Luostarinen

Elsa: Men det kanske du borde testa?

– Ja, men det ärliga svaret är att jag inte tycker det är så roligt att bygga lego. Däremot tycker jag det är väldigt kul att titta på när proffs bygger. Det är så coolt!

På frågan vad det knasigaste som hände under inspelningen var svarar Mauri att hela inspelningen blev knasig, då den spelades in precis när coronaviruset kom. Alla som jobbade med, och tävlade i, programmet fick vara superförsiktiga så att ingen blev sjuk och inspelningen behövde pausas.

– Det enda jag gjorde under den perioden var att åka taxi fram och tillbaka från jobbet. Jag gick inte ut efteråt och på helgerna satt jag inne. Det var märkligt men nödvändigt.

Legogubben som liknar Mauri är en present från Elsa och Lisa. Foto: Ari Luostarinen

Nu är det snart premiär för ”Lego masters Sverige”. Mauri hoppas att svenska folket ska gilla programmet.

– Jag hoppas och tror att det kommer bli omtyckt! När jag själv kollar på avsnitten är det svårt att inte tänka på alla små misstag jag själv gjorde. Men de som gjorde programmet var jättenöjda, så det känns bra.

Testa SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons