RecensionTv-serier

BjörnstadMästerregissör får pli på Backmans roman

Miriam Ingrid som Maya i ”Björnstad”.
Miriam Ingrid som Maya i ”Björnstad”. Foto: HBO Nordic

Guldbaggevinnaren Peter Grönlund gör vad han kan av Fredrik Backmans roman ”Björnstad”. Det räcker långt i berättelsen om hockey och toxisk maskulinitet i en norrländsk småstad.

Karoline Eriksson
Publicerad
Annons

I öppningsscenen breder ett snötäckt skogslandskap ut sig. Efter ett tag kan vi urskilja två svarta prickar som rör sig snabbt i det vita. Det visar sig vara en människa som jagar en annan med gevär; den förföljda pulsar i panik, kanar ner för en slänt med förföljaren tätt bakom sig. Jakten slutar på en bottenfrusen sjö med den ena på knä i den andras skottlinje.

Det är en inledning som för tankarna till såväl ”Jägarna” (1996) som till Jens Östbergs ”Flugparken” (2014), där toxisk maskulinitet i norrländsk småstadsmiljö (och hockey, i det senare fallet) också var bärande element. Fredrik Backman, författaren vars mest kända rollfigur Ove tog sig ända till Oscarsgalan, började skriva ”Björnstad” som tv-serie, men färdigställde den som bok. Nu har den alltså ändå blivit serie, HBO Nordics andra svenska sådana efter Lukas Moodyssons ”Gösta” (2019).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons