Rolf Gustavsson:Djup oro för att Italien inte tar sig ur krisen

Rolf Gustavsson
Italiens premiärminister Giuseppe Conte.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte. Foto: Carlo Lannutti/Pool

Italien fruktar redan en ny tredje coronavåg. Regeringen försöker med rigorösa förbud hejda smittan. Under jul och nyårshelgerna väntar nattliga utegångsförbud och mycket strikta begränsningar av rörelsefriheten.

Publicerad
Annons

Den hårda politiska regleringen skulle kunna tolkas som att landet har en kraftfull regering. I själva verket är den koalition som Giuseppe Conte leder en utomordentligt bräcklig konstruktion, vilket ger manöverutrymme till Silvio Berlusconi att leka kurragömma med både regeringen och oppositionen. Trots att han sedan länge är politiskt förbrukad kan ingen nonchalera den nyckfulle Berlusconi i Italiens politiska labyrint.

Ursula von der Leyen, ordförande i EU-kommissionen, vädjade häromdagen till Italiens politiska ledarskap att ta tillvara chansen att rädda landets ställning i EU. I de väldiga stödprogram som EU lagt fram skulle Italien få mest pengar, om regeringen lyckas presentera realistiska planer för renovering och innovation. Bakom hennes uppmuntran kan man ana en djup oro för att Italien försummar ännu ett tillfälle att ta sig ur krisen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons