ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Johan Östling:

Vart tog alla universalgenier vägen?

Olof Rudbeck d ä, drottning Kristina och August Strindberg, tre av de sex svenskar som Peter Burke lyfter fram som några av lärdomshistoriens mest färgstarka gestalter.
Olof Rudbeck d ä, drottning Kristina och August Strindberg, tre av de sex svenskar som Peter Burke lyfter fram som några av lärdomshistoriens mest färgstarka gestalter. Foto: TT

Samtidigt som den digitala omvandlingen har gjort kunskap mer lättillgänglig än någonsin har månglärda allvetare med överblick blivit alltmer sällsynta. I boken ”The polymath” kastar Peter Burke ett historiskt ljus på den pågående kunskapskrisen.

Johan Östling
Publicerad

Specialisering är något för insekter, påstod den amerikanske science fiction-författaren Robert A Heinlein. Han gav här uttryck för en tanke som återkommit i historien: kognitiv begränsning är fördärvlig för människan, den riskerar att göra henne till en robot, en utbytbar kugge, en farligt enkelspårig fackidiot. Om det är sant skulle måhända polyhistorn – den månglärda allvetaren – i stället vara allmänt upphöjd och avgudad. Riktigt så enkelt är det emellertid inte; universalgenier och intellektuella mångfrestare har vederfarits högst skiftande öden genom århundradena. Om detta handlar Peter Burkes nya bok.

Laddar…
Mer från Startsidan