Försvunna väljare kan avgöra Brexit-omröstningen

De kallas Easyjet-generationen. Unga väljare som vuxit upp med EU:s öppna gränser kan bli avgörande i folkomröstningen den 23 juni. Men få av dem väntas ta sig till valbåsen. Under de senaste åren har flera miljoner namn har försvunnit från röstlängderna. Valregistreringsreformerna i Storbritannien har drabbat de yngsta väljarna hårdast.

Charlotta Buxton
Publicerad
Annons

LONDON Efter den sjunde juni är det för sent. De som inte registrerat sig före klockan slår tolv får inte rösta om Storbritanniens fortsatta EU-medlemskap drygt två veckor senare. Det som oroar experter är de närmare tre miljoner unga väljare som saknas från röstlängderna. Deras röster kan bli avgörande under valdagen anser Toby James. Han är föreläsare i politik vid University of East Anglia och har forskat i de så kallade försvunna miljonerna.

– Om åsikterna var jämt fördelade mellan åldersgrupperna skulle det inte vara ett problem. Men unga väljare är överlag mer benägna att rösta för att Storbritannien ska stanna kvar inom EU, medan äldre väljare föredrar Brexit. Då mätningarna visar att det är jämnt betyder tre miljoner röster mycket.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons