Ny kockgeneration visar vägen i Italien

Isabella Poti är chefskock på Bros i Lecce och en av de unga kockar som driver matutvecklingen i Italien.
Isabella Poti är chefskock på Bros i Lecce och en av de unga kockar som driver matutvecklingen i Italien. Foto: Alberto Blasetti

Sofistikerad enkelhet utan nostalgi. Det är receptet för att ta Italiens haute cuisine in i framtiden. SvD Mat&resor har träffat landets nya kockgeneration.

Publicerad
Stjärnkocken Niko Romito ser sig som en designer snarare än kock. Hans mål är att skapa något nytt med det välkända.

Stjärnkocken Niko Romito ser sig som en designer snarare än kock. Hans mål är att skapa något nytt med det välkända.

Foto: Francesca Fumagalli
Francesco Capuzzo och Giuglielmo Chiarapini har på kort tid gjort restaurang Marzapane till en ny referens i Rom.

Francesco Capuzzo och Giuglielmo Chiarapini har på kort tid gjort restaurang Marzapane till en ny referens i Rom.

Foto: Alberto Blasetti
Grillad jordärtskocka med fond gjord på selleriblad toppad med svart tryffel på Marzapane i Rom.

Grillad jordärtskocka med fond gjord på selleriblad toppad med svart tryffel på Marzapane i Rom.

Foto: Alberto Blasetti
Hemma hos Massimo Bottura är väggarna fyllda med modern konst. I hans rätter och livsstil är konsten och musiken alltid närvarande.

Hemma hos Massimo Bottura är väggarna fyllda med modern konst. I hans rätter och livsstil är konsten och musiken alltid närvarande.

Foto: Francesca Fumagalli
På trestjärnige kocken Massimo Botturas brasserie Franceschetta58 i Modena kan man äta enkla men utsökta rätter.

På trestjärnige kocken Massimo Botturas brasserie Franceschetta58 i Modena kan man äta enkla men utsökta rätter.

Foto: Francesca Fumagalli
Lorenzo Vecchia (i mitten) och resten av det unga, lekfulla teamet på restaurang Ahimè i Bologna.

Lorenzo Vecchia (i mitten) och resten av det unga, lekfulla teamet på restaurang Ahimè i Bologna.

Foto: Francesca Fumagalli
Smörstekt fänkål med fänkålsblommor, inlagd sötsur rödlök och fermenterade druvor hos Lorenzo Vecchia på Ahimè.

Smörstekt fänkål med fänkålsblommor, inlagd sötsur rödlök och fermenterade druvor hos Lorenzo Vecchia på Ahimè.

Foto: Francesca Fumagalli
Isabella Poti är chefskock på Bros i Lecce, tillika en av de mest inflytelserika personerna under trettio, enligt Forbes.

Isabella Poti är chefskock på Bros i Lecce, tillika en av de mest inflytelserika personerna under trettio, enligt Forbes.

Foto: Francesca Fumagalli
Annons

Den skröpliga vägen till kocken Niko Romitos trestjärniga restaurang Casadonna Reale snirklar sig fram mellan höga berg och gröna skogar medan bergskedjan Apenninernas toppar blir allt tydligare. Mitt bland de höga bergen ligger den lilla arbetarstaden Castel di Sangro, hit flyttade Niko Romito sin omtalade restaurang för nio år sedan.

Han väntar i en sal med öppen spis, svarta soffor och stora fönster. Inredningen påminner om skandinavisk design. Niko Romito är lågmäld, eftertänksam och väljer sina ord noga. Han ger ett ödmjukt intryck och säger att han ser sig själv som en designer snarare än kock.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons