Cherrie: ”Det är coolt att vara somalier”
Som barn blev hon mobbad och mådde dåligt. Rinkeby, tjejkompisarna och musiken räddade henne. SvD Junior träffade artisten Cherrie som vill få unga att känna stolthet över sin bakgrund.
Cherrie är en av Sveriges största r’n’b-artister och har sjungit sedan hon var sex år, men det har inte alltid varit självklart att hon skulle bli artist. Cherrie kommer från en somalisk och muslimsk familj och hennes föräldrar ville att hon skulle utbilda sig till läkare. Dessutom var hon blyg.
– I början, när jag sa upp mig från mitt jobb, hoppade av universitetet och sa att jag ville satsa på musiken så fattade ingen i min familj vad jag höll på med. ”Vadå studio – vad gör man där?” sa de. Men nu är mamma en av mina största supportrar.
Cherries föräldrar kom från Somalia till Finland. När Cherrie var tio år flyttade familjen till Sverige och så småningom till Rinkeby. Juniorreportrarna Yusra och Hiba går på Knutbyskolan – samma skola som Cherrie gick på.
Hiba: Din musik är kopplad mycket till Rinkeby. Vad betyder Rinkeby för dig?
– I Finland var jag ett ganska ensamt barn, och i Rinkeby fanns det för första gången folk som såg ut som jag. Där hittade jag en ”familj” utöver min riktiga familj.
Yusra: Hur skulle du beskriva din uppväxt?
– Mycket bus, gemenskap och kärlek. Vi var typ 40 tjejer som hängde runt och hittade på en del bus, pallade äpplen och nattbadade, men vi hade väldigt kul.
När Cherrie växte upp hade hon inte många förebilder och hon ser det därför som ett stort ansvar att få vara unga tjejers förebild.
– Jag vet hur mycket det kan betyda att ha någon som ser ut som en själv att relatera till.
Hon upplevde också att många somalier skämdes för sin bakgrund. Därför vill hon få unga somaliska tjejer att känna stolthet i stället.
– Vi är vackra, smarta, vi är inga analfabeter och vi är fett grymma – för mig är det viktigt att visa hur coolt det är att vara somalier.
Yusra: Vad vill du säga till tjejer som växer upp i orten i utanförskap?
– Våga satsa på dina drömmar. Det är som att vi har intalat oss att vi inte förtjänar att göra vad vi vill med våra liv. Tro på er själva och ge inte upp.
Hiba: Ditt nya album heter ”Naag Nool”, som betyder självständig kvinna på somaliska. Hur viktigt är det för dig att vara självständig?
– Extremt viktigt. Många har underskattat mig och trott att min historia, som svart kvinna från orten, inte är värd att berätta. Men i stället för att klaga började jag lära mig att göra saker själv, som att producera min egen musik till exempel.
Yusra: Vad betyder vänskap för dig?
– Jag upplevde mycket mobbing när jag var yngre. Det värsta som kan hända är ensamhet och att man känner att man inte är en del av något. Mina vänner och systerskapet i Rinkeby räddade mig. Gemenskapen gjorde att jag kände mig älskad och att jag fick tillräcklig självkänsla. Hade jag inte haft mina vänner hade jag inte kunnat göra det jag gör i dag.
Yusra: Du har pratat en del om depression. Hur länge har du lidit av det?
– Som ung var jag väldigt ledsen. Men efter mina första år i Sverige började jag gå till en psykolog. Depression handlar mycket om hopplöshet. Nu är det många år
sedan jag kände så. Men det är lugnt att må dåligt ibland och att ge sig själv en paus.
Hiba: I början av pandemin var det många svensksomalier som dog. Hur har pandemin påverkat dig och dina nära och kära?
– Det har varit väldigt jobbigt, speciellt i början. Jag var rädd och tänkte mycket på vad som skulle hända. Min farmor gick bort i covid, min bästa väns mamma låg på intensiven i flera månader. I dag är jag mer hoppfull inför framtiden och hoppas att folk vaccinerar sig så fort som möjligt.
Hiba: Du ska vara med i tv-programmet ”Så mycket bättre”. Vad är du mest nervös över?
– Jag är nog lite nervös för att sjunga live. Jag har inte stått på en scen på länge. Annars är jag mest förväntansfull och längtar efter att se vilka av mina låtar som de andra artisterna ska tolka.