Recension

Country to countryCountryfestivalen landade i Globen

Country är inget enhetligt begrepp. Precis som alla andra musikstilar går den att dela in i ett otal subgenrer. På senare år är det framför allt så kallad bro country (där bro står för brother) som tagit plats på countrykartan. Med en dragning åt pop, rock och hiphop och sin grabbiga fokusering på brudar och bärs har bro countryn blivit otroligt populär hos en yngre generation men kontroversiell i mer traditionella kretsar.

Dan Backman
Publicerad
Annons

När den amerikanska tvådagarsfestivalen Country to country landar i Globen för två kvällar, lördag och söndag, är bro countryn påpassligt representerad av affischnamn som Florida Georgia Line och Luke Bryan. Akter som alltså rockar Globen med tatueringar och bakåtvända kepsar istället för rutiga skjortor och cowboyhattar.

Det är Florida Georgia Lines Tyler Hubbard och Brian Kelley som drar countryn längst bort från dess lantliga rötter. De värmer upp med högt pumpande house, rör sig över scenen som hiphoppare och har ett band som verkar vilja spela metal. Jämfört med skivorna är det påfallande hårt och yxigt med grabbarnas stämsång och en extra plåtigt ljudande banjo som främsta koppling till countrymusiken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons