Fokusera på hjärnan om du vill hålla vikten

Margareta Skog bytte livsstil och gick ned från 145 till 59 kilo. Det är imponerande, men att hon håller den nya vikten efter tio år gör henne unik. Framgången beror på att hon lärt känna sin hjärna, minskat stressen, ökat impulskontrollen och att hon låter belöningssystemet göra glädjeskutt av annat än mat. Vi intervjuade Margareta första gången 2010 och vi var nyfikna på hur det hade gått.

Maria Carling
Publicerad
Annons

Tv-programmet ”Biggest loser” startade i måndags en ny säsong. Lite överallt syns reklamaffischer med personer som har tjocka dallriga lår och smala vältränade överkroppar. Före och efter. 60-åriga Margareta Skog känner igen sig i båda halvorna, fast hon aldrig deltagit i tv-tävlingen. Hon har gått ned 86 kilo på egen hand med en genomgripande livsstilsförändring. ”Det låter helt unikt”, kommenterar överviktsforskaren Martin Neovius på Karolinska institutet.

SvD mötte Margareta redan för fem år sedan och vi var nyfikna på hur det hade gått. Då visade det sig att hon samlat ihop sina erfarenheter och den forskning hon haft mest hjälp av i ett bokmanus. Hon vill visa att det finns alternativ till magsäcksoperationer och biggest loser-tävlingar. Inte minst handlar hennes bokmanus om hjärnan. Det är trots allt den som bestämmer om vi ska äta semlor eller gå och träna. Det är där man ska lägga fokus, menar Margareta som själv är forskande sjuksköterska.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons