Analys

Martin Jönsson:Klassisk kontramanöver från Murdoch

Den omedelbara nedläggningen av News of the World är en klassisk kontramanöver från klanen Murdoch. Genom att gå på offensiven vill man radera bort all kritik och samtidigt rensa i produktportföljen. Men den här gången är det tveksamt om det fungerar.

Martin Jönsson
Publicerad
Annons

Söndagstabloiden News of the World hade en slogan om att den är ”the best for news, showbiz and sports exclusives”. Men ända sedan Rupert Murdoch kuppade till sig den i slutet av 60-talet, som en kil in på den brittiska mediemarknaden, har den allmänt kallats ”The News of the Screws”. Även om det, faktiskt, finns värre brittiska tabloider är det The Suns söndagssyster som varit flaggskeppet av skandaler. Genom att den bara kom ut en dag i veckan var den tvungen att vara vassare och värre än konkurrenterna. Det har gjort den till ledande när det gäller köpta intervjuer, fejkade avslöjanden, balanserande på pressetikens allra slakaste lina och även flagranta lagbrott. Ibland har det gått hem, som när de med sin falske shejks hjälp, slutligen sänkte Sven-Göran Eriksson, ibland har det lett till förtalsdomar, som i fallen med Ashley Cole och F1-basen Max Mosley.

Skvaller om stjärnor är dock en sak. Det som nu dödade tidningen var, frånsett lögnerna om avlyssningen, att deras olagliga aktiviteter nu gick ut över oskyldiga olycksoffer och anhöriga. Det förlåter varken politiker eller folket. James Murdoch försökte skylla på att ledningen inte förstått förfallets omfattning. Det är ett tämligen skenheligt försvar. Den mest rimliga tolkningen av nedläggningen är snarare följande:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons