Krönika

Andreas Cervenka:Vem tar ansvar för skuggbankerna?

Andreas Cervenka

Är politikernas nya tuffa tag mot världens banker ett tomtebloss i rymden? När reglerna skärps i den upplysta delen av finansvärlden flödarna pengar in i ett mörkt obevakat ingemansland. Frågan är om jakten på en stabilare världsekonomi måste börja från ett annat håll.

Publicerad
Annons

Aldrig mer. Slut på pinsamma saloon-scener och allmän misär. Amerika hade tagit sig sitt sista glas. Det amerikanska förbudet mot att tillverka och sälja alkohol som infördes 1920 skulle leda till ett sobrare och lyckligare USA. Det började bra, alkoholkonsumtionen föll och bägaren byttes i många fall ut mot en bibel. Ganska snart flyttade dock fylleriet in på tiotusentals stökiga svartklubbar, månskensbrännarnas spritkokare gick för högtryck och Al Capones halvmeterscigarrer och extravaganta kostymer var snart ett faktum. 1933 avslutades Det ädla experimentet.

På 2010-talet är det inte rusdrycker som hotar att sänka USA och världen utan en annan drog; billiga krediter, ett syntetiskt stimulantia som ger en blixtsnabb retning i hjärnans girighetscentrum. Efter finanskrisen har världens politiker och myndigheter producerat tusentals och åter tusentals dokument i form av utredningar och nya regelverk som ska se till att framförallt bankerna håller sig på mattan. Det är krav på mer kapital, måttfullare bonusar, mindre risktagande, bättre genomlysning. Tanken är förstås god.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons