Recension

Ung svart amerikan söker sin identitet

Man måste ha ett hjärta av sten för att inte beröras av Barack Obamas levnadsöde, skriver Erik Åsard.
Man måste ha ett hjärta av sten för att inte beröras av Barack Obamas levnadsöde, skriver Erik Åsard. Foto: CHARLES REX ARBOGAST/AP
Erik Åsard
Publicerad
Annons

Om det är något som amerikaner i gemen verkar känna till om Barack Obama så är det att han har en vit mamma från Kansas och en svart pappa från Kenya. Vad han uträttat yrkesmässigt må de ha dimmiga begrepp om, men få lär efter vinterns primärval vara okunniga om hans brokiga bakgrund. Ännu år 2008 tycks det för många vara hans hudfärg och ursprung som definierar honom som människa och politiker.

Barack Obama föddes 1961 på Hawaii. Efter att föräldrarna separerat levde han mellan sex och tio års ålder i Indonesien med mamman och en styvfar. Därefter bodde han med moderns föräldrar i Honolulu fram till studentexamen 1979. Obama har en samhällsvetenskaplig examen från Columbiauniversitetet och en juristdito från Harvard, där han valdes till den förste svarte ordföranden för Harvard Law Review, en elittidskrift för jurister. Mellan sina två universitetsexamina arbetade han under några år i mitten av 1980-talet med att förbättra förhållandena för de svarta på Chicagos nerkörda South Side. Den erfarenheten har han i efterhand talat om som ”den bästa utbildning jag någonsin fått”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons