Till SvD.se
SvD Perfect Guide

”Söndagsmiddag på Brillo har blivit helgtradition”

Charlotte Ramel är designer på smyckesmärket Ebba Brahe som ställer ut på Kensigton Palace i London.
Charlotte Ramel är designer på smyckesmärket Ebba Brahe som ställer ut på Kensigton Palace i London.

Smyckedesignern Charlotte Ramel köper rosor, går på konstgalleri och somnar framför The Crown.

Text: Oskar Hammarkrantz - 9 december 2016
Annons

När arbetsdagen är till ända tar jag min franska bulldog Ebba och springer raka vägen från kontoret på Birger Jarlsgatan till Bruun blommor på Karlavägen. Där köper jag favoritrosorna Secret Garden, en helglyx jag gärna unnar mig.

Efter middagen skyndar vi oss hem där vi tänder en brasa.

Ungefär samtidigt är min make Knut på Sabis och handlar helgens mat. Det är alltid han som lagar och jag kommer hem till en färdig middag. Våra tre barn tar sig hem själva från skolan och hela familjen samlas till middagen. Till förrätt blir det löjrom med rödlök och gräddfil. Vi dricker ett gott rött vin – gärna Barolo eller Amarone, och till huvudrätt äter vi entrecôte med bearnaisesås, sallad och ris.

I bakgrunden strömmar Laleh ur högtalarna. Vi delar en Ben & Jerry-glass, barnens favorit, innan vi förflyttar oss till tv-soffan. Ambitionen är att se The Crown. Men som vanligt är vi slutkörda efter veckan, somnar under vinjetten och vaknar med ett ryck till eftertexterna. 

På lördagen väcks jag av Ebba som vill gå ut. Tar på mig morgonrocken och går ut i Stureparken, där jag hindrar Ebba från att attackera fåglar. När vi kommer hem från promenaden tar jag fram godsaker från Broms. Det blir färskt bröd, croissanter, kaffe, kallpressade juicer och eftersom jag har danska rötter blir det även gärna en gamle Ole eller Svarta Sara som pålägg. Efter morgontidningen läser jag gärna magasin om allt från inredning och resor till mode, livsstil, arkitektur och smycken.

Annons
Annons

Efter frukosten rullar alla aktiviteter igång. Två av barnen spelar fotboll i Djurgården och den tredje spelar tennis, vilket innebär en del logistiska utmaningar. Men Knut kör till träningarna runt hela staden och agerar hejarklack.

Det betyder att jag får egentid, vilket just nu innebär jobb – eftersom jag förbereder en smyckesutställning på Kensington Palace i London. För att hitta inspiration till mina smycken går jag gärna på andra utställningar. I dag blir det Liselotte Watkins på CF HILL.

Barnen äter löjromspizzan.

På kvällen besöker vi min svåger och svägerska på Lidingö. Här bjuds på en härlig middag. Runt bordet diskuteras oftast politik, men just ikväll pratas det mycket om Ebba Brahes framtid. 2017 kommer att bli ett händelserikt år. Kvällen avslutas med en dessert hämtad ur min svärmors kokbok Ann Marie Ramels efterrätter. 

Söndagen går i samma tecken som lördagen. Långfrukost hemma och sen aktiviteter på olika håll. Jag försöker komma ut i naturen och efter det ett träningspass på Master Training. På eftermiddagen träffar jag några tjejkompisar på Dramatens trappa för att se min svåger Stefan Larssons uppsättning av Medea. En väldigt mörk och stark historia. 

Efter teatern möter jag upp Knut och barnen på Taverna Brillo. Det har blivit en familjetradition med söndagsmiddag där. Barnen äter löjromspizzan, jag tomat- och mozzarellasallad och Knut tar alltid torsk. Efter middagen skyndar vi oss hem till Floragatan där vi tänder en brasa och förbereder oss inför veckan som kommer.

Annons