Sex viner som gör julmaten rättvisa

Vin på julbordet. Visst kan även denna traditionsbundna helg varieras och förnyas på ett sätt som får vinet att sjunga en lovsång. Här är goda tips.

Publicerad
Annons

1 / 7

Annons
Annons

2 / 7

Betyg: 6 av 6

2005 Palmer & Co Blanc de Blancs Brut

799 kr/1,5 liter, nr 7553, Frankrike, torr champagne

Till uppesittarkvällen: Glögg i all ära, men är det inte dags för lite omväxling? Då faller självklart valet i första hand på ett sprudlande vin som väcker både aptit och humör. Är ni några stycken, så sitter en magnumbutelj fint (och blir det något över, så håller sig kolsyran levande till morgondagen under en tryckkork i kylen). Välj då detta som i den stora flaskan är hela sex år äldre (och därmed ännu godare) än i den vanliga buteljen. Trots åldern känns det i hög grad ungdomligt och uppfriskande med mineralpräglad, mycket aptitretande ursprungskaraktär. Smaken är torr, stram och sammansatt med bred, generös fruktarom och kvardröjande, sval mineralklang i eftersmaken.

Annons
Annons

3 / 7

Betyg: 6 av 6

2015 Murdoch James Estate Pinot Noir

149 kr, nr 6242, Nya Zeeland, rött, lätt & saftigt

Till julkorven: Själv serverar jag denna klassiker med syrlig, rödvinskokt rödkål och en beurre blanc (smörsås) som jag smaksätter med grovmalen, skånsk senap. I glaset häller jag denna jul detta spänstiga rödvin som hör till månadens nyheter på Systemet, med en mycket läcker, svalodlad pinotdoft med röda bär i fokus. Smaken är ren och ungstram i väl fokuserad, ursprungstypisk, vital och uppriktig, både lättsam och aromatiskt tillgänglig, kryddig fruktstil med fina syror som lyfter maten till det ju(v)liga.

Annons
Annons

4 / 7

Betyg: 6 av 6

2014 Château Baulac Dodijos

99 kr/37 cl, nr 2154, Frankrike, Sauternes, ädelsött vitt

Till lutfisken: I Bordeaux, framför allt i Sauternes, är fisk och det närodlade vinet inget ovanligt och även här i Sverige finns gamla traditioner på detta område. Det är både sötman och de ädelrötade druvorna som gör kombinationen så förbluffande och njutbar till lutfisken, oavsett om du serverar den med skånsk senap eller med baconhack och kryddpeppar på norskt vis. Vinet bör dock inte vara för gammalt (då blir sötman ofta alltför knäckig) med fräsch syra, väl bibehållen frukt och en god portion ädelsötma. Just nu är detta det bästa valet, med en liten, god och stiltypisk doft med fin, saftig ton av ädelröta. Smaken är både distinkt och charmerande i mycket lång, välartad och redan njutbar sauternesstil. Servera det inte för kallt! Kring 12–14 grader kommer alla aromer bäst till sin rätt.

Annons
Annons

5 / 7

Betyg: 6 av 6

2011 Graham’s Late Bottled Vintage

174 kr, nr 8000, Portugal, portvin

Till julens nötter och godis: När Dominic Symington var i Stockholm härom året för att presentera Graham’s Vintage från 2011 bestämde jag mig omgående för att försöka få tag på en handfull flaskor, trots att detta vin inte kommer att nå sitt mål förrän långt efter mitt frånfälle. Själv deklarerade mr Symington att 2011 är den bästa årgången under hans livstid och för min del är jag beredd att sträcka mig så långt som att det kan vara det bästa portvinsåret sedan 1945. Så klart ville jag foga denna juvel till min samling, men så blev det inte. Årgången hade redan innan den släpptes höjts till skyarna och flaskorna försvann i ett huj. Nu finns samma årgång som en LBV; det vill säga en lättare årgångsport som fått några års längre fatlagring och därmed hunnit mogna betydligt snabbare, men som ändå uppvisar underbar intensitet och smakupplevelse. Den stora skillnaden ligger i att detta vin inte är avsett för att lagras i årtionden, utan kan njutas redan i dag. Därmed saknar det vintagens samlarstatus och kostar följaktligen en tiondel. Själv dricker jag det gärna till julens krämiga, salta stilton och nötter, men användningsområdet är brett och varje gång jag läppjar på ett portvin undrar jag varför jag inte alltid har ett glas till hands. Detta är årets julklapp, vågar jag påstå!

Annons
Annons

6 / 7

Betyg: 6 av 6

2015 Fox Creek Shiraz

99 kr, nr 2017, Australien, rött, eldigt & mulligt

Till tomten som tack för besöket: Glöggen fastnar lätt i skägget, så gå på rött för en vit jul. Detta vin kommer från Australien. Där är allt upp och ner och vinet skördas när snön (förhoppningsvis) ligger djup här. Kanske ett lämpligt tidsfördriv för julaftonens hedersknyffel i väntan på nästa framträdande. Vänd släden söderut och upptäck en god decembernyhet med mustig och generös druv- och ursprungstypisk doft som drar mot björnbär, lakrits och nya ekfat. Smaken är tydligt lakritstonad och mycket stiltypisk med söt frukt och uttrycksfull, ändå lagom återhållen alkoholrondör.

Annons
Annons

7 / 7

Betyg: 6 av 6

2014 Le Volte dell’Ornellaia

159 kr, nr 32472

Italien, Toscana, rött, lätt & saftigt

Till juldagen: Kalkonen är lika fast förankrad i amerikansk gastronomi som någonsin kräftor, julbord och midsommarsillen är en oomtvistad del av våra mattraditioner. Efter tacksägelsehelgen är det på juldagen som kalkonen ligger i ugnen och där varje kock och matglad husmor har sitt eget sätt att tillreda den stora fågeln. Ett av livets viktigaste löften är att vara mot andra som du önskar att de ska vara mot dig. Så klart gäller det även i juletid. Här är vinet som får både maten och gästerna av slå volter av välbehag. Valt till årets röda vinare av landets vinkritiker ett flertal gånger. Den aktuella årgången släpptes för ett halvår sedan och har nu utvecklats mycket positivt. Här får du en stor, uttalat körsbärsfruktig doft och fräsch, fruktig smak med stram ryggrad bakom en saftig, småeldig, mjuk körsbärsfasad. Ett utmärkt allroundvin som passar de flesta och det mesta där rödvin frestar.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons