Recension

”Monsterbiff till middag? Fusket och snusket med vårt älskade kött” och ”Vegomyten. Maten, rättvisan och en hållbar framtid”Varken hackat eller malet

KOSTHÅLLNING. Livsmedelsindustrin, som ursprungligen sågs som en lösning på många problem, har med tiden kommit att betraktas som något okänt och hotfullt. Sarah Vinterlycka har läst två nya debattböcker som tacklar problemen med dagens storskaliga djuruppfödning med varierande framgång.

Publicerad
Annons

I ett drygt halvsekel har de allra flesta människor i Sverige köpt huvuddelen av sina livsmedel i butik och livsmedelsindustrin har tagit över stora delar av matlagningen som tidigare utfördes i hemmen. Vad som händer med grödorna på fälten och korna vi ser beta på ängarna genom bilfönstren innan de hamnar i våra livsmedelsbutiker är det få som egentligen vet något om. Avståndet mellan produktion och konsumtion har ökat och kontakten med matens ursprung minskat.

Livsmedelsindustrin, som ursprungligen sågs som en lösning på många problem, har med tiden kommit att betraktas som något okänt och hotfullt som ofta beskrivs i termer av fusk, lurendrejeri och ohederlighet och många böcker som rör detta har kommit ut de senaste åren. Två nyligen utgivna sådana är ”Monsterbiff till middag? Fusket och snusket med vårt älskade kött” av Torbjörn och Ylva Esping och ”Vegomyten. Maten, rättvisan och en hållbar framtid” av Lierre Keith. Dessa två böcker är väldigt olika, men har det gemensamt att de båda är kritiska inlägg i debatten om den moderna livsmedelsproduktionen samt att de båda förespråkar blandkost baserad på kött från djur som lever under bättre omständigheter än dagens storskaliga djuruppfödning erbjuder.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons