ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Hägglund sneglar på brittisk vård

Efter flera fall där patienter avlidit på grund av dålig bemanning ska alla sjukhus i Storbritannien börja månadsrapportera om sin personalsituation till staten. Socialminister Göran Hägglund (KD) kan tänka sig något liknande även i Sverige, men i så fall måste landstingen sköta det.

Fredrik Mellgren
Publicerad

Personalbristen i sjukvården är långt ifrån något typiskt svenskt. Bristen är uppenbar i många europeiska länder både när det gäller sjuksköterskor och läkare. Inte minst Storbritannien har skakats av flera uppmärksammade skandaler där patienter dött och där en av de viktigaste orsakerna i efterhand visat sig vara den för dåliga bemanningen. Det gäller exempelvis flera dödsfall på två sjukhus i Mid Staffordshire.

Brittiske hälsoministern Norman Lamb och statssekreterare Jeremy Hunt har nu drivit igenom ett förslag att alla sjukhus måste skicka in en rapport varje månad om personalläget. Avdelning för avdelning ska sjukhusen redovisa vilken personalnivå man har och vad man gör åt bristen på personal. Uppgifterna ska skickas in till staten som också ska se till att de offentliggörs på nätet.

Laddar…