Analys

Andreas Cervenka:Lundberg snart mäktigast

Andreas Cervenka

Som en långsam men ostoppbar pansarvagn fortsätter Fredrik Lundberg att meter för meter flytta fram sina positioner i svenskt näringsliv. Aktieköpen i Skanska är bara början. Finansmannen har både tiden och pengarna på sin sida. Han är faktiskt ännu rikare än vad det ser ut som på pappret.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Att Fredrik Lundberg köper en post motsvarande tio procent av rösterna i byggjätten Skanska är ingen jättesensation. Ända sedan han i våras tog plats i styrelsen har det spekulerats om att bolaget skulle kunna vara hans nästa måltavla, särskilt som han ifjol sålde allt i konkurrenten NCC.

Intåget i Skanska visar också varför Fredrik Lundberg sakta men säkert är på väg att koppla greppet om Handelsbanksfären som via maktbolaget Industrivärden kontrollerar en stor del av den svenska industriskatten med bolag som Volvo, Ericsson, Sandvik, SCA och Handelsbanken. Tidningen Aktiespararen räknade nyligen ut att sfärens bolag tillsammans omsätter 870 miljarder kronor, har 350 000 anställda och ett börsvärde på 900 miljarder eller en fjärdedel av Stockholmsbörsen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons