Bilden från Brommas invigning gav reaktioner

Innan Bromma flygplats och Arlanda byggdes var Lindarängen i Frihamnen Stockholms flygcentrum. Scrolla för att se fascinerande bilder från huvudstadens flyghistoria – bland annat en nostalgitripp till Brommas och Arlandas tidiga år. Måndagen den 23 maj är det exakt 80 år sedan Bromma flygplats invigdes. "Jag minns flaggorna", berättar SvD-läsaren Vidar Blom som var med den stora dagen.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det här var en gång i tiden Stockholms flygcentrum! I bakgrunden – bakom alla containrar – skymtar hangaren som stod i centrum på Lindarängen i Frihamnen. Kurt Lilja (bilden) är uppvuxen i Frihamnen och minns när flygplanen lyfte härifrån. Hade den här bilden tagits på 1950-talet så hade Kurt faktiskt stått i vattnet...

Här en bild tagen ur nästan exakt samma vinkel på 1930-talet. Det var alltså i denna skyddade vik som Stockholms huvudflygplats en gång låg. Första motorflygningen genomfördes 1909 på Gärdet, men snart tog Lindarängen över som centralpunkt. Redan 1921 inleddes härifrån reguljärtrafik till utlandet (Estland). En av de som varit anställda här var Hermann Göring – se nästa bild.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons