Hyllad dansk öppnar bar

Sverige är en större marknad än USA för det danska ölmärket Mikkeller. Därför är det inte så konstigt att man snabbt gjort succé på sin nya adress i Vasastan.

Joanna Drevinger
Publicerad
Annons
Petra Öhman är barchef på Mikkeller bar. Foto: TOMAS ONEBORG.

När det händer, så händer det ofta i kluster. Vi har sett det ske i Gamla stan, på Blasieholmen, i Drottninggatsbacken och så klart i Hornstull. Plötsligt öppnar flera nya restauranger och kaféer och skänker liv till gamla stadsdelar.

Nu håller också kvarteren runt Tegnérgatan och Sveavägen på att blomma upp med flera intressanta krogar och kanske framför allt ölbarer som säkerligen kan komma att dra en viss publik och i sin tur locka ännu fler nya ställen att öppna.

Mest intressant är kanske hörnet Tegnérgatan/Döbelnsgatan. Här öppnade i höstas Bierhaus som i en robust men tidsenlig miljö serverar tyskt öl och tyska korvar. Alldeles bredvid, och med en inomhusgång mellan, på Döbelnsgatan 25 öppnade danska superhyllade Mikkeller nyligen sin femte bar.

Annons
Annons

– Det har varit bra ös sedan vi slog upp portarna, säger Petra Öhman som är barchef.

Hon visar de 20 kranarna med öl utmed väggen. Här finns inget vin men Petra Öhman ser det som en utmaning att omvända den som inte tycker om öl.

– Då skulle jag nog föreslå en spontanjäst hallonöl, säger hon och häller upp en Mikkeller spontanframboos med röd ton och hög syra.

Historien om det lilla företaget som nu exporterar sin öl till hela världen började med att fysik- och matteläraren Mikkel Borg Bjergsø för åtta år sedan, efter visst experimenterande hemma i köket bestämde sig för att börja brygga öl i större skala. Men han öppnade inte eget, utan har från start hyrt in sig hos de bästa bryggerierna.

I dag har Mikkeller också två barer i Köpenhamn, en i Bangkok och en fjärde i San Francisco. Och nu är det alltså Stockholms tur.

– Sverige är ett ölland och vi vet att det finns många som gillar vårt öl här. Stockholm är ju en storstad och därför kändes det helt rätt att öppna här, säger Jacob Gram Alsing.

Han är verksamhetschef på Mikkeller och berättar att det var självklart för dem att välja Vasastan som plats för deras första bar i Stockholm.

– Det händer mycket i de här kvarteren och det finns ett stort intresse för mat, öl och vin.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons