Erik Bergin:Unga sörjer inte Castro – de lockas av en annan värld

Erik Bergin

Han regerade under tio amerikanska presidenter, ritade om kalla krigets stormaktskarta och hann se revolutionen mjukna under Barack Obamas diplomatidrivna utrikespolitik. Fidel Castro, 90, är död och en politisk epok går i graven.

Uppdaterad
Publicerad
AP
Foto: AP
Fotbollsmatch på en gata i Havanna.

Fotbollsmatch på en gata i Havanna.

Foto: Pär Olsson
Annons

NEW YORK. De skäggiga revolutionärerna nedsteg från Sierra Maestra och tågade nordväst mot Havanna. Batistas korrupta regim, uppbackad av Washington, hade inte en chans. Det var 1959 och strax skulle ett decennium präglat av våld, demonstrationer och kallt krig ta sin början. Ofta med Fidel Castros finger med i spelet.

Efter Eisenhower klev en ung, karismatisk John F Kennedy in i Vita Huset. Oerfaren, men våghalsig. Och när Chrusjtjov gjorde upp med Castro om att placera kärnvapen på ön, på nära nog simavstånd från Floridas sydspets, för att i ett slag förändra hela världens maktbalans så satte Washington stopp. I ett högt spel under några nervpirrande dygn 1962 satte amerikanska krigsfartyg Kuba i sjöblockad. Världen höll andan i fruktan över kärnvapenkrig. De sovjetiska fartygen girade och vände österut igen. USA hade markerat: hit, men inte längre.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons