Tung kritik mot Akademibokhandeln

Efter att Akademibokhandeln i Stockholm ställde in lördagens författarsamtal med Gellert Tamas går nu Kulturhuset Stadsteatern in som arrangör i stället. Johan Wirfält på Kulturhuset säger till SVT att det är viktigt att inte ge efter för hot. Gellert Tamas ska nu tala om sin nya bok "Det svenska hatet" där.

TT
Publicerad
Annons

– Vi gör det här för att det är principiellt viktigt. I det här fallet finns ingen konkret hotbild. Men vi kan inte ge efter för någon sorts smygande rädsla heller, utan måste stå upp för det fria ordet, säger han till SVT.

Genom sitt agerande rullar Akademibokhandeln ut röda mattan för hot och hat, skriver Svenska Pen, Journalistförbundet och Författarförbundet i ett gemensamt yttrande. "Hatkulturen fick just ett stort hjälpande handtag av Sveriges största bokhandelskedja. Av dem hade vi förväntat oss något annat – till exempel aktiva motåtgärder mot hatkulturen som ytterst hotar även deras verksamhet. Skriv gärna en bok till försvar för det fria ordet – men bokhandeln vågar inte tala med dig offentligt" skriver de tre organisationerna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons