ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Läskjättar välkomnar juiceregler

Nya regler om etiketterna på juicepaketen inom EU pekar ut att juice är juice, och att konsumenter inte ska tro att de fått juice när de i själva verket köpt vatten med socker och lite frukt i.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons
Foto: SCANPIX

STRASBOURG
En dricka med 90 procent äpplejuice och 10 procent jordgubbar ska inte, som i dag, få kallas för jordgubbsjuice. I stället måste tillverkaren skriva äpple-jordgubbs-juice eller liknande på paketet, och frukterna ska stå i rätt ordning enligt principen störst först.

Om en dricka innehåller tre eller fler frukter kan man skriva ”blandad juice”, för att undvika uppsatslånga produktnamn.

Reglerna ska också hjälpa diabetiker, föräldrar och bantare att undvika socker genom att man gör tydligare skillnad på juice och drickan som kallas ”nektar”, som består av fruktpuré med vatten och socker eller sötningsmedel.

– Man ska inte kunna kalla en produkt för något som den inte är, sade EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M), som är mycket inblandad i arbetet med olika etiketts- och matmärkningslagar i Bryssel, nöjt efter beslutet.

– Det är viktigt att konsumenter inte luras att köpa vad de tror är nyttig juice, men som i själva verket är något annat, sade hennes kollega Carl Schlyter (MP)

Att kunder kan ha trott att det är nyttigare att köpa sockerproppad nektar i stället för exempelvis lika sockerproppad läsk reflekteras i det faktum att olika europeiska läskföretag var bland de första att välkomna de nya reglerna.

Annons