Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Food Pharmacy: En vilsam jul

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, om att ta sig tiden att äta med alla sinnen – och ett recept på antiinflammatorisk guldmjölk.

Text: Food Pharmacy - 13 december 2018
Annons

Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma. Alla känner av stress och förväntningar, och har svårt att sova under midnattstimma. Vi känner alla igen känslan. Vi tänker att årets jul ska bli annorlunda, mer stillsam, hälsosammare, blygsammare … Men ack vad svårt det är att dra i handbromsen när julgranskulorna väl är i rullning.

Så här några dagar före jul kommer därför en liten påminnelse om att ta dig tid att äta med alla dina sinnen. De positiva konsekvenserna av ett mer medvetet mumsande på julmaten är fenomenala: du kommer inte bara att uppskatta smakerna mer, du ger också kroppen tid att ta upp alla näringsämnen som du (förhoppningsvis) stoppar i dig. Dessutom känner du när du är mätt, något som är särskilt viktigt framför ett dignande julbord. Ger du dig bara tid att vara eftertänksam blir maten mer gynnsam, ja rent av hjälpsam, och ser till att alla goda bakterier i tarmen mår bra.

Den egentliga prövningen kommer kanske inte förrän under julhelgen, men övning ger som vi alla vet färdighet. Ikväll tänker vi därför be dig att blanda ihop en kopp antiinflammatorisk guldmjölk, som är juligt kryddad med både kanel och kardemumma.

Annons
Annons

Sjunk sedan ned i husets bekvämaste fåtölj och förlika dig med tanken på att ingenting behöver vara perfekt. Julen blir precis lika bra utan ett berg av julklappar, hemgjorda apelsintryfflar och glänsande kandelabrar. Njut sedan av att den här koppen med antiinflammatorisk guldmjölk faktiskt är helt perfekt – precis som den är. Lägg märke till doft, temperatur, färg, konsistens och smak. En kopp varsam julmagi, och dessutom en omtänksam julgåva till dina tarmbakterier.

Antiinflammatorisk guldmjölk
(2 glas)

5 dl mandel- eller havremjölk

1 tsk malen gurkmeja

1 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

1 krm vaniljpulver

1 tsk svartpeppar

1 msk kokosolja

1 msk honung

Värm mjölken till fingervärme. Vispa ner resten av ingredienserna, och drick långsamt och medvetet medan den fortfarande är ljummen. Upprepa varje kväll tills julen är över.

Från oss alla till er alla, en riktigt vilsam jul.

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Annons