KrönikaHarrisons historia
Julen förknippas inte bara med klappar och julgran. Det är också, dessvärre, en av årets stora alkoholhelger. Hur länge har det sett ut så?
Sverige ligger mitt i det som brukar kallas Vodkabältet, den där öst-västliga zonen i norra Europa och Sibirien där man hellre berusar sig på sprit än vin. Som historiker förväntas jag nickande instämma i att svenskar i alla tider har supit något kopiöst, ända tills nykterhetsrörelsens apostlar – som Peter Wieselgren och Lars Levi Laestadius – fick oss på bättre tankar på 1800-talet. Men fullt så enkelt är det inte. Före 1800-talets andra hälft, när destilleringsmetoderna förbättrades och effektiviserades, var alkoholstyrkan i regel svagare än den är i dag. När vi läser om hur många liter öl eller vin knektarna hällde i sig per dag under garnisonstjänstgöringen får vi alltså räkna med en betydligt längre dryckessträcka till fyllan än som hade varit fallet i dag.