MSB vill upphandla eget brandsläckningsflyg

MSB vill se till att Sverige har tillgång till egna brandbekämpningsplan, likt de italienska plan som hjälpte till att bekämpa skogsbränderna sommaren 2018. Arkivbild.
MSB vill se till att Sverige har tillgång till egna brandbekämpningsplan, likt de italienska plan som hjälpte till att bekämpa skogsbränderna sommaren 2018. Arkivbild. Foto: Robert Henriksson/TT

Sveriges egna resurser för skogsbrandsbekämpning var för små och inte förberedda på de stora skogsbränderna i somras, fastslår MSB i en ny rapport. Nu vill myndigheten utöka resurserna.

TT
Publicerad
Annons

I rapporten som presenterades på tisdagen föreslår Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en utveckling i tre steg inför skogsbrandssäsongen 2019. Myndigheten vill upphandla helikopterkapacitet, skopande mindre flygplan, samt se till att Sverige säkrar tillgång till större skopande flygplan – antingen som upphandlad tjänst eller med egna flygplan. För detta finns dock ingen färdig finansiering, enligt rapporten.

– Det viktigaste är att vi får bättre förmåga att vattenbomba från luften. Och att vi får en starkare räddningstjänst, fler och skickligare, säger Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, till Sveriges Radio.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons