Hård strid om Huawei väntar

Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen tillbakavisar inte oväntat de amerikanska anklagelserna. Hans bolag har hamnat mitt i ett handelskrig mellan Kina och USA, hävdar han.
Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen tillbakavisar inte oväntat de amerikanska anklagelserna. Hans bolag har hamnat mitt i ett handelskrig mellan Kina och USA, hävdar han. Foto: Jessica Gow/TT

Spioncentral eller en bricka i det pågående handelskriget mellan USA och Kina? Telekomjätten Huawei fortsätter att tillbakavisa alla amerikanska anklagelser om att bolaget är en säkerhetsrisk.

– Ingen har krävt att vi ska lämna ut information, men om en säkerhetsmyndighet skulle göra det så skulle den få nej oavsett vilket land den kommer från, säger Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen till TT

Björn Ewenfeldt/TT
Publicerad
Annons

Amerikanska säkerhetsmyndigheter har i många år varnat för risken att produkter från Huawei och den kinesiska konkurrenten ZTE kan utnyttjas för spionage för de kinesiska myndigheterna räkning. Anklagelserna tog riktig fart 2017 när en ny kinesisk lag antogs som i praktiken kräver att alla inhemska bolag, både statliga och privata, ska bistå de kinesiska säkerhetstjänsterna om så krävs.

Huaweis grundare Ren Zhengfei bedyrade i ett publikt framträdande för en månad sedan, det första på fyra år, att hans bolag inte har några reguljära kontakter med kinesiska myndigheter och att han skulle tillbakavisa varje krav på att lämna ut information från Huaweis produkter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons