Rfid-sändare skapar moln av information

STOREBROR SER | Vem vill veta vart du reste med tunnelbanan? Med de nya smarta korten samlar SL på sig detaljerade uppgifter om alla dina resor med kollektivtrafiken. Den är exempel på hur enkla och billiga rfid-radiosändare övervakar oss i vardagen. EU-kommissionen anser att de hotar medborgarnas integritet.

Thomas Heldmark
Publicerad
Annons

Säg att du glömmer din plånbok på en parkbänk. Säg att en ärlig främling hittar den, och i stället för att rota igenom plånboken efter identitetshandlingar, bara lägger plånboken mot sin mobiltelefon som automatiskt ringer upp dig. Plånboken har sitt eget unika rfid-nummer som är länkat till ditt telefonnummer. Så kan den snälla varianten av rfid-tekniken se ut.

En lite elakare variant är att din arbetsgivare opererar in en rfid-tagg under huden på dig i stället för inpasseringskort. Det har riksåklagarämbetet i Mexiko gjort med sin personal. I USA lobbar affärsintressen för att alla amerikaner ska få risgrynsstora rfid-taggar under huden som kan avläsas på håll. Bland annat för att underlätta identifiering vid mord och svåra olyckor. Men också för att säkerställa att rätt person tar ut pengar ur bankomaten, startar bilen med mera.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons