Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Dessa är de svåraste länderna att invadera

Terräng, storlek, avstånd eller militär styrka. Vad gör egentligen ett land svårt att erövra? Här är tre länder som är militära mardrömmar.

Text: SvD Perfect Guide - 19 maj 2018
Annons

Schweiz

Även om landets militära styrka kanske inte är så imponerande i antal soldater och vapensystem, är landet ändå oerhört svårintaget. Med sitt unika läge, omgivet av alpberg, har landet undvikit invasioner i århundraden.

Den schweiziska armén har apterat berg, vägar och broar för att kunna spränga dem vid en invasion. Dessutom finns det gott om bunkrar och försvarsanläggningar insprängda i bergen, där militären kan omgruppera och ta skydd.

Även om militären bara består av 150 000 personer, står mer än fyra miljoner civila schweizare tränade och beredda att ansluta om det behövs.

Nya Zeeland

Önation ligger mer än 160 mil från närmsta större landmassa, Australien, och ännu längre från Asien och resten av världen. En invasion skulle vara en logistisk mardröm.

Att få dit trupper, och förse dem med förnödenheter, ter sig nästan som en omöjlighet. Av samma skäl är också Australien en tuff utmaning att invadera, dessutom med enorma landmassor att bevaka. Även Island, som saknar större hamnar för att härbärgera större krigsfartyg, och som har en rejält oländig terräng, är en annan svårintagen ö.

Ryssland

Karga bergskedjor, oländiga träskmarker, frusna tundror, kraftfulla floder och djupa, mörka skogar. Den som ens tänker tanken på att invadera Ryssland måste vara beredd på att kunna hantera alla slags terränger. Liksom stekheta somrar och smällkalla vintrar.

Och sedan har vi ryssarna själva, som i årtusenden deltagit i både storskaliga krig och mindre gerillakrigsföring, och skaffat sig rejält med rutin.

Annons