"The Palm sätter Dubai på kartan", proklamerade marknadsföringsmaterialet vid den tiden. Sedan: "The World sätter kartan på Dubai."
"The Palm sätter Dubai på kartan", proklamerade marknadsföringsmaterialet vid den tiden. Sedan: "The World sätter kartan på Dubai." Foto: IBL

Fiaskoprojektet tillbaka i Dubai: ”Ska snöa året runt”

Världens mest spektakulära fastighetsprojekt är tillbaka efter att ha kraschat under finanskrisen. I Dubais låtsasskärgård finns en värld i miniatyr med 300 konstgjorda ”länder”, undervattenssovrum och svenska hustak som ritats efter det upp-och-nedvända skrovet på ett vikingaskepp. Välkommen till det osannolika ”The World.”

SvD
Publicerad

Jag hade hela Palestina för mig själv den dagen. Det var bara en kort simtur från Libanon, men när jag vadade i land ur det grunda vattnet stod det klart att jag var den enda besökaren ön hade haft på ett tag. När jag klättrade upp till toppen på kullen kunde jag – med blicken fäst över ett månlandskap med lite drivved och några bortkastade ölflaskor – se de sandiga högar som är Jordanien, Saudiarabien och Etiopien. Burj Khalifas glänsande spira tindrade genom diset i den avlägsna horisonten.

Ett decennium efter att det muddrades upp sand från havsbotten för att bygga ”The World” är projektet något helt annat. Det var den mest ambitiösa av Dubais alla planer före kraschen, och som vida överträffade halvöarna formade som palmer och världens högsta byggnad. ”The World” var det ultimata troféprojektet som skulle trumfa dem alla.