Datorer kan förutspå framtida revolutioner

Att förutsäga revolutionerna i Egypten, Tunisien och Libyen och veta ungefär var Usama bin Ladin höll sig gömd hade varit möjligt genom att analysera nyhetsflödet, tror en amerikansk forskare i en ny rapport.

Publicerad
Segermarsch i Kairo efter fredagsbönen, under den egyptiska revolutionen som fick den tidigare diktatorn  Hosni Mubarak på fall.

Segermarsch i Kairo efter fredagsbönen, under den egyptiska revolutionen som fick den tidigare diktatorn Hosni Mubarak på fall.

Foto: YVONNE ÅSELL
Annons

Genom att undersöka stora mängder med nyhetsartiklar som publiceras världen över är det möjligt att förutspå framtida händelser. Det tror amerikanska forskaren Kalev H Leetaru vid University of Illinois efter att ha gjort en undersökning av några av det senaste årets mest uppmärksammade händelser.

Studien, som presenteras på den webbaserade tidskriften First Monday, går ut på att undersöka när ord på platser – som städer eller länder – nämns i nyhetsartiklar och om platserna omskrivs med positiva eller negativa ord. Förekommer platsen i samband med negativa ord som ”fruktansvärd” eller ”fasansfull” får den ett negativt tal. Är det i stället positiva ord ges ett positivt tal. På det sättet skapas ett index som förändras över tid.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons