Champagne bubblar vidare trots alla krig
En ny deckargenre – wine crime – har sett dagens ljus. Handlingen letar sig ner i kritgångarna precis som under krigstider. Många är krigsherrarna som hållit stridshumöret uppe med champagnebubblor.
BROTT & BUBBLOR
Napoleon hade alltid en försvarlig mängd champagne med sig för att hålla stridshumöret uppe hos officerarna. Det gick bra – ända till den dag han glömde champagnen på väg till sista slaget vid Waterloo. Mikael Mölstad
Som nybliven änkling reser Harald Poppe till sin nya kärlek: Champagne. Nere i kritgångarna hör han svaga stön från en sidogång. Där ligger den berömde källarmästaren Anselme Guidot i kramper. Den chockade Harald hör hans sista ord: Isabelle är i fara.
Detta är upptakten på Kåre Halldéns nyligen utkomna deckare Champagneführern – världens första wine crime-bok. I verklighetens Champagne har det dock handlat mer om intriger och familjefejder.
De flesta allvarliga brott som präglat Champagne har varit krig. Landskapet ligger i en europeisk korsväg där krigsherrar kämpat ända sedan hunnerkungen Attila slogs med romarna på 400-talet.
Det fantastiska är att befolkningen i Champagne tycks överleva det mesta. Jag kan påstå att det är tack vare alla krigshändelser som champagne blivit världens lyxdryck alla kategorier.
Huvudorten Reims ligger bara en timme med tåg från Paris. Så redan under franska revolutionen var det strider i trakten. Några flaskor bubbelvin innanför revoltörernas västar fick säkert revolutionsflaggorna att vaja högre.
Den store Napoleon var född i en vingård så han förstod tidigt att uppskatta drycken. På fälttågen hade han alltid en försvarlig mängd champagne med sig för att hålla stridshumöret uppe hos officerarna. Det gick bra – ända till den dag han glömde champagnen på väg till sista slaget vid Waterloo.
Champagnehusen lät gladeligen militärer härja runt i champagnekällarna – antingen de var kosacker eller husarer. Både Gula Änkan, Madame Clicquot-Ponsardin, och andra champagnechefer förstod att de fina officerarna snart skulle bli de bästa kunderna.
Mest förtjust i champagne blev den ryska tsaren som ville ha det mousserande vinet i kristallflaskor – hans Roederer-champagne bär fortfarande namnet Cristal.
Under första världskriget låg västfronten inte långt från Reims med förödande resultat. Det var inte precis några champagnekorkar som tyskarnas tjocka Bertha-kanon sköt. Folket klarade sig tack vare skyddet i de mer än 400 kilometer långa kritgångarna från romartiden.
Andra världskriget blev en tid av samarbete och hemliga motståndsrörelser. I Kåre Haldéns deckare ringlar sig kriminalgåtan fram ända till världskrigets verkliga champagneführer Otto Klaebisch. Denne tyske vinhandlare hade som främsta uppgift att köpa champagne billigt för att tjäna pengar på världens vinmarknad.
På så sätt drog Champagne än en gång nytta av krig.