Svensk Iranexport nästan fördubblad

Sveriges export till Iran nästan fördubblades i fjol, trots hårdare sanktioner mot landet. Under de första tio månaderna exporterade svenska företag för 4,5 miljarder kronor, mot 2,9 miljarder kronor för samma period året innan.

Publicerad
Annons

Ökningen under de första tio månaderna blev därmed på 90 procent. Ett hundratal svenska företag är representerade i Iran, men traditionellt är det Volvo, Scania och Ericsson som haft störst export till landet. Dessa företags export har inte omfattats av sanktionerna, men efter att de skärptes i juni i fjol har företagen fått det svårare att genomföra ekonomiska transaktioner. Sverige har i förhandlingar med EU försökt se till att det ska finnas banker som de kan använda för sina affärer.

SvD Näringsliv kunde i måndags berätta hur USA i flera år tryckt på Sverige för att stoppa samarbetet som de båda företagen Colenco, ägt av börsnoterade ÅF, och Mahaco, med kontor i Stockholm och spanska Marbella, hade med Iran. Gällande regelverk gjorde att Sverige under ett antal år inte kunde kontrollera företagen, medan USA menade att deras arbete i Iran var ett brott mot sanktionerna och kunde gynna regimens försök att skapa atomvapen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons