Dalarnas 8 hetaste hantverkare
Från hypermoderna keramiker till smidesfat som hamnar på Michelinkrogar. I Dalarna lever det lokala hantverket. Här är åtta anledningar att åka på shoppingtur i kulturlandskapet.
Nils Olsson Dalahästar
Edeåkersvägen 17, Nusnäs, nilsolsson.se
Att tälja kan vara den perfekta sysslan för att hålla styr på stress och storstadsjäkt. I Dalarna har det täljts åtminstone sedan 1700-talet när skogsarbetarna med hjälp av sylvassa små knivar skulpterade hästar i timmerkojorna. Dalahästen var född! På 1830-talet smyckades kusarna med blommönster. Kurbitsen var född! De dekorativa små trähästarna såldes i grannskapets byar och hamnade snart med hjälp av handelsresanden över hela Sverige. En av byarna var just Nusnäs, där bröderna Nils och Jannes Olsson växte upp. För exakt 90 år sedan tog de då nyblivna tonåringarna ett lån på 400 kronor för att köpa sig en bandsåg. Resten är historia. I fabriken utanför Mora kan vi fortfarande se hur produktionen går till.
Morakniv Concept Store
Kyrkogatan 8, Mora, morakniv.se
Det är snart snart 130 år sedan som Frost-Erik Erson återvände med Amerikabåten och valde att slå sig ner i lilla Östnor för gott. Knivmakerier har funnits i Mora i över 400 år, men det var Frost-Erik som fick produktionen att växa genom export av tälj- och slidknivar långt bortom lokala svenska socknar. 2018 är morakniven lika mycket Dalarnas självskrivna designikon som vår bästa vän i skog och mark. I butiken i Frost-Eriks hemstad Mora spänner utbudet från den enkla klassiska modellen, självklart med rött handtag, till sylvassa kockknivar, tranchergafflar och sällsynt lyxiga knivfodral och skinnförkläden. Tillsammans med kockprofilen Johan Jureskog har Morakniv även gjutit liv i serien 1891 i en kollektion av fem kniviga modeller.
Mikaela Willers
Stora vägen 3, Vikarbyn, mikaelawillers.se
Snacka om hippt hantverk. Mikaela Willers är just i denna stund i Shanghai för att medverka i en utställning med sin keramik. Bördig från Vikarbyn norr om Rättvik, inledde hon karriären hos olika keramiker i Stockholm och snart med egen butik på Södermalm. 2012 blev det definitivt destination Dalarna, men hela tiden med blickarna bortom landskapsgränsen. Den sirligt sinnliga keramiken av bland annat mattallrikar, skålar och ljusstakar är högst samtida, men ofta med blinkningar till klassiska verk. Tillverkningen sker i dag i Portugal, Skåne – och inte minst i Mikaela Willers egen kombinerade ateljé och butik på Blombergsgården i Vikarbyn. Sommartid bjuds där på dagligt trädgårdsfika, serverat på hennes egna arbeten.
Käck & Hedbys
Gamla Siljansnäsvägen 20, Leksand, kackhedbys.se
Käck & Hedbys tycks ha smak för det goda. I dag levererar de bland annat rustika smidesfat och hållare i mässing för ätpinnar till toppkocken Björn Frantzén. Produkterna har blivit stående inslag i den starka scenografin på tresjärniga Restaurang Frantzén i Stockholm. Skulle suget att plocka med sig matverktygen bli för stor, åk då gärna en omväg till Leksand där Käck & Hedbys har både fabrik och butik. Här i smedjan har det tillverkats brukssmide sedan 1922 när kompisarna Johan Käck och Johan Hedbys slog sig samman och utökade verksamheten från reparationer av jordbruksredskap till att skapa hantverk av konstsmide som snabbt fick fäste hos folk. Än i dag är ett av företagets mest omtalade verk konstnären Gustaf Ankarcronas tuppstake.
Visthusboden
Landsvägen 38, Stora Skedvi, visthusbodenistoraskedvi.se
I Stora Skedvi i södra Dalarna har Anders Åkerberg gjort en välgärning – för den lokala dalabygden och för oss som gillar att resa i spåren mot spännande smaker. Åkerberg räddade inte bara den stolta men allt mer törnrosasömniga tillverkningen av knäckebröd med hjälp av en effektiv crowfunding-kampanj. I den rustika, gamla knäckebrödsfabriken skapade han även Visthusboden; krogen Kulinariet och en saluhall med betoning på produkter tillverkade maximalt några kilometer därifrån. Visthusboden har nyligen uppmärksammats, bland annat med ett nyinstiftat entreprenörspris av en stor matkedja och med en nominering i White Guide Greens kategori Årets hållbara föregångare tillsammans med Stockholmsbutikerna Cajsa Warg och Paradiset.
Carl Larsson-gården
Carl Larssons väg 12, Sundborn, carllarsson.se
När H&M lånar kredd från kulturvärlden med sin senaste kollektion av hållbart mode, Conscious Exclusive, är det inte konstigt att de sneglar mot just Dalarna. Karin och Carl Larssons hem Lilla Hyttnäs var som skapt för klädjättens tema kring utveckling och innovation. Detta idag ett av världens mest kända konstnärshem grundlades redan 1837 som en liten timrad parstuga. 50 år senare fick paret Larsson huset av Karins far och snart hade den dynamiska duon förvandlat stugan till en av de mest ikoniska illustrationerna för Dalarna. H&M:s samarbete med Carl Larsson-gården har bland annat resulterat i en kollektion med plagg, skor och accessoarer, allt tillverkat av hållbara och återvunna material. Förutom guidade visningar på gården finns en butik med formgivna produkter från Lilla Hyttnäs.
Treard Event
Kyrkogatan 10, Smedjebacken, treard.se
Bergslagen i allmänhet och Smedjebacken i synnerhet är klassisk bygd för smide. Här blickar man tillbaka på en 500-årig historia. På familjeföretaget Treard är man mer blygsamma med sina 15 år i den heta smidesbranschen, men just här i Smedjebacken håller Ann-Kristin och Jonny Treard workshops för vuxna och prova på-kurser för hela familjen i stålverkets gamla industrilokaler. För ett decennium sedan lades mängder av smideskurser ner i trakten, men nu har alltså intresset ökat igen, både för konst- och brukssmide.
– Framtiden ser ljus ut. Jag tror att det kommer att fortsätta utvecklas ännu mer, säger Ann-Kristin Treard hoppfullt.
Bruntegården Hotell & Restaurang
Vålsvedsvägen 51, Rättvik, bruntegarden.se
Med underskön utsikt över Siljan kunde maten lätt spela andra fiolen på Bruntegården i Rättvik. Men med skog och sjö inpå knuten finns också finfina kulinariska leverantörer på menyn i det tillbyggda röda 1800-talstorpet i Rättvik. Fäbodsmöret kommer från Tin på Karl-Tovösens fäbod. Grönsakerna plockar krögarparet Linn och Magnus Ollas själva hos Anders på Massarbäck. Maj månads bästa smakprov kan vara de fyra rätterna som utgör Bondens Middag. Om en plötslig slummer skulle infinna sig har pensionatet tolv individuellt inredda rum på gården. Den som dagen därpå struntar i att gå upp med dalatuppen och i stället samlar kraft för en kulturkväll väntar bland annat Dalhallas mäktiga utomhusscen och amfiteater i det före detta kalkbrottet.
Foto: Carl Larsson-gården