ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Mäktigast – och anonym

Steve Jobs, Mark Zuckerberg eller Warren Buffett? Nej, nej och återigen nej. När Fortune listar årets mäktigaste affärspersoner är det istället Reed Hastings som tilldelas guldmedaljen - för många svenskar en doldis som driver företaget Netflix.

Daniel Kederstedt
Publicerad

Efter en högst turbulent tid till följd av finanskrisen är det många vd:ar som nu nöjt kan luta sig tillbaka och konstatera att företaget har återhämtat sig väl, i bästa fall också lagt något krisföretag under sig. Men när Fortune ska lista årets affärspersoner räcker det inte bara med att ha fått fart på ruljangsen. Snarare har det ansedda magasinet letat efter en comeback i bästa Hollywoodstil där företaget ”inte bara kravlade sig upp från det stora recessionsvraket utan rusade ifrån det”.

Och där, som herre på täppan, återfinns Reed Hastings med sitt Netflix - ett företag som låter kunden antingen strömma film och tv-serier via nätet eller beställa via posten. Ett bevis på den explosionsartade utveckling som företaget har haft under 2010 är aktiekursen som rusat hela 200 procent. Det kan jämföras med en uppgång på 7 procent på S&P 500-indexet.

Laddar…