Belgien lämnar inte ut rappare till Spanien

José Miguel Arenas Beltrán, med artistnamnet Valtonyc, utanför domstolen i Gent. Till vänster hans advokat Gonzalo Boye.
José Miguel Arenas Beltrán, med artistnamnet Valtonyc, utanför domstolen i Gent. Till vänster hans advokat Gonzalo Boye. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Belgien lämnar inte ut den internationellt efterlyste rapparen Valtonyc till Spanien, där han dömts till flera års fängelse för sina låttexter. En domstol i Gent slår fast att texterna ryms inom yttrandefriheten och därmed inte är brottsliga.

TT TT
Publicerad
Annons

– Vi ville ha rättvisa, att lagen skulle tillämpas fri från politiska idéer, ideologier och externt inflytande. Och det är vad som har hänt, säger José Miguel Arenas Beltrán, med artistnamnet Valtonyc, till katalanska Catalunya Radio efter den belgiska domstolens besked på måndagen.

Spaniens högsta domstol fastställde i februari en dom mot den 23-årige rapparen från Mallorca som innebär fängelse i tre och ett halvt år för låtar som enligt domstolen glorifierat terrorism, grovt förtalat kungahuset och våldshotat en politiker. Valtonyc argumenterade förgäves för sin rätt till yttrandefrihet och konstnärligt skapande, och påpekade att raptexter är extrema, provokativa, bildliga och symboliska.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons