Recension

Pedestrian road crossings considered as works of artKonsten är att vandra

PROMENADER Hamish Fultons konstnärliga metod är att vandra. Hans verk är landskapets bilder parade med grafiska texter som korthugget berättar om strapatserna.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Hamish Fulton är en av de viktigaste representanterna för 60- och 70-talskonstens nyväckta intresse för landskapet, där den brittiske konstnären kom att företräda en linje som handlade om följsamhet mot naturen. Men för Fulton är drivkraften inte landskapet, utan erfarenheten av den. Hans konstnärliga metod har varit att vandra längre och kortare sträckor, följande olika konceptuella regelverk. De kan röra hur många dagar som vandringen skall pågå, hur många timmar om dagen han skall gå, ifall han får sova eller inte, och så vidare.

Fulton beskriver sig därför som en ”walking artist”. Samtidigt är han medveten om att själva vandringen, lika lite som landskapet, kan flyttas in i utställningsrummet. Här möter istället olika former av redogörelser för var Fulton har vandrat och vilka regler han följt i form av hänförande vackra bilder och väggmålningar med exakt utformad grafisk text, så kallade ”walk texts”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons