Uppladdning för ny protest

Jasminrevolutionen i Tunisien har skapat oro i hela Mellan- östern. För tredje dagen i rad förekom gatudemonstrationer i Egypten och där sker en uppladdning inför en jättedemonstration efter fredagsbönen. I går hade också protestvågen spridit sig till Jemen.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

Jemen, beläget på den Arabiska halvöns södra del med drygt 23 miljoner invånare, har skakats av oroligheter under många år trots att landet genomfört fler poli- tiska reformer än många andra länder i regionen. Men det har i första hand varit strider mellan regeringsstyrkor och stamfolk, liksom krav från södra Jemen om att åter bilda en egen stat.

Militanta islamistgrupper har också sökt sig till Jemen, där den svaga regeringsmakten under- lättat för terrorister att hålla sig gömda. Det finns en internationell rädsla för att Jemen ska bli ett skyddat tillhåll för terrornätverket al-Qaida. För president Saleh har det inneburit en svår balansgång mellan USA:s krav på hårdare tag mot terrorister och en stark anti-amerikansk hemmaopinion.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons