ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Trottoaren som rum för medborgarna

KAMPEN OM UTRYMMET SvD Kultur bad några skribenter att diskutera hur vi värderar och omvärderar det som hyllats och ratats. ”Nu när bilstaden omvärderas kan man vända blicken mot stadens kanske mest geniala uppfinning: trottoaren”, skriver Dan Hallemar.

Dan Hallemar
Uppdaterad
Publicerad

Götgatan, Stockholm, en av de första varma sommmarkvällarna. Folk har lämnat trottoarerna och klivit rakt ut i gatan. Cyklister försöker styra genom folkmassan, ja folkmassan, som tagit över gatan. 2004 bestämde Stockholms stad sig för att göra en del av Götgatan närmast Slussen till gågata. Men någonstans tog pengarna slut, gatan blev aldrig en gågata som vi är vana att se den, ingen gatstensbeläggning, inga bänkar eller träd. Bara en vanlig stadsgata för bilar där det ser ut som en anarkistisk folkvilja bestämt sig för att ta över gatan i protest.

På precis samma plats den 18 september 1999 höll nätverket Reclaim the city en demonstration, eller gatufest beroende på vem man frågar. Man spände upp banderoller som spärrade av gatan, med slagorden: ”Reclaim the city” och ”Fight the power”. Det var frisbeekastning, matlagning, eldar i oljefat, dans. Gatan upphörde att vara en bilgata och blev en plats att uppehålla sig på. Senare på kvällen urartade festen, polisen kom till platsen, åsikterna går isär om vad som hände, men 243 personer greps.

Laddar…