Formad för kaffebordet

Det finns designade objekt som står sig och som alltid är aktuella. I en serieartiklar riktar vi juset mot några av dessa. Denna vecka Erik Magnussens termoskanna för Stelton.

Helena Kaasik
Publicerad
Annons
Erik Magnussens klassiska termoskanna, här i årets pastellfärger. Foto: STELTON

KLASSIKER

1970-talet känns igen i Steltons cylinderformade kanna med vipplock som började produceras under den senare delen av decenniet. Termoskannan, tillverkad i plast eller rostfritt stål, är fortfarande en av företagets mest sålda produkter.

Det sägs att den danske form­givaren Erik Magnussen formgav termosen som en hyllning till kollegan Arne Jacobsens cylindaserie. Men egentligen sammanfattar den allt som Erik Magnussen stod för i sina arbeten; stilig funktionalitet i kombination med strikt enkelhet och kostnads­effektiv produktion.

Målet var att termoskannan skulle stå på var mans köksbord, morgon, middag och kväll och det verkar nästan som om man har lyckats. Designen vitaliseras hela tiden, eftersom termosen lanseras i nya färger med jämna mellanrum. Nyligen släpptes den i tre pastellfärger.

Från början var Erik Magnussen keramiker med utbildning från Kunsthandværkeskolen och det var på det danska företaget Bing & Grøndal som han skulle inleda sin karriär.

Där tog han bland annat fram vardagsporslin i enkla geometriska former. Han designade även möbler av olika slag till både privatpersoner och för offentlig miljö. Men egentligen har inget annat objekt som han formgivit satt en sådan prägel på designvärlden som Steltons termoskanna.

Helena Kaasik

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons