Vem räknar rätt?

Egentligen är det enkelt. Den som inte har jobb men vill ha ett och söker jobb är arbetslös. Punkt och slut. Men verkligheten, i synnerhet i en valrörelse, är inte så enkel. En del säger att arbetslösheten i Sverige är fem procent, andra talar om åtta eller tio – eller rent av upp mot 25 procent. Allt beror på hur man räknar. Här är ett försök att reda ut begreppen bakom det kommande valets hetaste fråga.

Anna Danielsson, Leif Petersen
Publicerad
Annons

Det officiella svenska måttet på
arbetslösheten tas fram av den stat-liga myndigheten Statistiska centralbyrån (SCB). SCB gör varje månad
intervjuundersökningar via Arbetskraftsundersökningar, AKU, som frågar cirka 20 000 personer vad de gjort under en vecka.

Har de arbetat, haft semester, studerat, varit sjuka eller är de förtidspensionärer? Utifrån undersökningen, översätts resultatet till de cirka 5,8 miljoner människor som just nu är mellan 16 och 64 år. Men av dem ingår inte alla i arbetskraften. Studerande, gymnasieelever, högskolestudenter och de som studerar inom ramen för arbetsmarknadsåtgärder, räknas bort. Samma sak gäller de som är långvarigt sjuka, alltså de som har så kallad sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare förtidspension).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons