ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Gåtåg bot mot farliga bilister

VANDRARE. Stressade föräldrar som ska hinna lämna sina barn i tid väljer ofta att skjutsa dem i bil. Därför är området runt skolan är en av de farligaste miljöerna för barn, särskilt på morgonen. I Bagarmossen har de hittat lösningen: Gåtåget!

Maria Carling
Publicerad

Dåligt morgonhumör och tidsbrist i kombination gör att många av oss mammor och pappor kvalar in som ”Sveriges värsta bilförare”. Alla har bråttom, alla vill parkera nära skolan. Samtidigt som föräldrar svänger in och ut kommer barn gående och cyklande. Farligt läge. Och det är förstås varken bra för miljön eller hälsan heller. Men det finns en lösning: ”Vandrande skolbuss” eller ”Gåtåget” som föräldrarna i de sju familjerna på Riksrådsvägen i södra Stockholm valt att kalla sin kollektiva morgonpromenad till Skarpnäcks skola.

Bortåt 30 mil gick de här barnen förra läsåret. Frisk luft, motion och nya kompisar i grannskapet fick de på köpet. Nu är det dags igen för Gåtåget att vandra den 20 minuter långa sträckan från samlingsplatsen vid Riksrådsvägen till Skarpnäcks skola.

Laddar…