Kolla vilken golvtyp du är Golvet färgas av din stil

Såpa, olja, lack eller rent av färg. Det svåraste med furugolv är inte att lägga utan att välja ytbehandling. Åsikterna går isär om vad som är bäst. Störst är oenigheten kring lut. Men egentligen finns varken rätt eller fel. Allt beror på vem du är - kulturnisse, praktiker eller estet. Och vad du förväntar dig av ditt golv.

Publicerad
Annons

i Timellindex ”Slipade trägolv i alla rum.” Beskrivningen lockar bostadsköpare trots att det oftast handlar om undergolv, alltså golv som aldrig var tänkta att synas. För närvarande är trenden att trägolven ska vara ljusa. Fast råden om hur man ska bleka, behandla och underhålla dem är långt ifrån enstämmiga. - Tyvärr. Det finns lika många åsikter om golv som om allt annat. Inget är rätt eller fel. Och varje golv bör bedömas individuellt, säger Andreas Friberg på Skansens byggnadsvårdscenter. Själv tycker han att det är viktigt att välja en metod som går att göra om eller ändra utan att golvet behöver slipas. - Golv som oljas med pigment kan till exempel inte bättras partiellt utan måste göras om helt. Samma sak med lack. Kvarstår opigmenterad olja eller såpa, enligt Andreas Friberg. Att behandla golven med lut, vilket är väldigt vanligt, tycker han är ”förkastligt”. Luten bleker bräderna och förhindrar att de gulnar. - Lut dödar och torkar ut. Dessutom löser det upp ligninet i träet, säger Andreas Friberg som får medhåll av Kulturhantverkarna och Gysinge byggnadsvård. Inom golvbranschen är inställningen mer krass. - Visst dödar man översta ytan på träet. Men det är ju det man vill, få det åldrade golvets patina och samtidigt förhindra att det gulnar. Dessutom kan man ju slipa om golven, säger Peo Håkansson på Stockholmsparkett. Leif Andreasson på Miljögolv instämmer. - Det kanske är dumt att luta ett gammalt golv som ska stå i ytterligare 500 år. Bryr man sig i första hand om sin egen livstid är det inget problem. Andreasson och hans kollegor har just lutat och vitoljat ett golv i en nybyggd villa på Lidingö. På Operahögskolan där slitaget är större blev valet grå- och svartpigmenterad olja. Till och med Gunilla Nilsson, antikvarie på Stockholms länsmuseum, kan tänka sig lutade trägolv. - Det är riktigt att man inte gjorde så förr. Men allt beror på vilket golv man talar om. Handlar det om ett undergolv av ohyvlat trä som aldrig varit tänkt att synas spelar det ju inte så stor roll vad man gör med det. I nya hus finns det heller inget direkt hinder.

När det gäller vurmen för såpade golv är Gunilla Nilsson dock helt enig med byggnadsvårdarna på Skansen och i Gysinge. - Visst kan såpskurade golv vara lite känsliga i början. Men metoden har ju använts i många av våra kyrkor och fungerat utmärkt i flera hundra år. I äldre bostäder är riktiga gamla skurgolv det vanliga. Har man ett sådant är det bara att fortsätta såpskura utan att slipa. Kulturvårdarna framhåller den vackra silvergrå färgen på riktiga skurgolv. Medan golvbranschen ofta beskriver samma golv som lite grådaskiga. - Såpskurade golv är hopplöst opraktiska och verkligen inget att slita på. Det är att gå tillbaka till 1800-talet, men ibland kan det ju vara syftet, säger Peo Håkansson på Stockholmsparkett.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons