Allt fler har svårt att betala skulder

Slut på kontot. Varsel, arbetslöshet och konkurser gör nu att allt fler får svårt att betala sina räkningar. Kommunernas skuldrådgivare är de som skuldsatta i första hand uppmanas vända sig till, men köerna är långa. I Stockholm kan man få vänta i upp till ett år. I Rinkeby-Kista är knepet för att minska köerna öppet hus.

Publicerad
Annons

Ansökningarna till Kronofogden om obetalda skulder ökade med 38 procent i mars, jämfört med samma månad förra året. Men ännu mer alarmerande, enligt Kronofogden, är att de som gått steget längre och för första gången fått en betalningsanmärkning var 20 procent fler under första kvartalet.

Än så länge har vi det värsta framför oss, enligt alla prognoser om den svenska arbetsmarknaden och konjunkturen. Men de sämre tiderna märks redan tydligt hos Kronofogden. Allt fler hamnar i skuld. Ansökningarna om obetalda skulder, så kallade betalningsförelägganden, mot privatpersoner och företag ökade med 28 procent i första kvartalet och med 38 procent i mars, jämfört med samma perioder året innan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons