ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Ivar Arpi:

Ta ansvar för er egen politik, Miljöpartiet

Ivar Arpi
Åsa Romson under gårdagens presskonferens.
Åsa Romson under gårdagens presskonferens. Foto: Janerik Henriksson/TT
Ivar Arpi
Publicerad

Att Sverige har saknat mottagningskapacitet för att ta emot en allt större andel av alla asylsökande som söker sig till Europa har varit tydligt i flera år. De som säger att det först är nu detta har blivit synligt har inte bara fel – antingen ljuger de medvetet eller så har de varit medvetet okunniga. Varningssignalerna har kommit tätt de senaste åren, men av många avfärdats som något slags högerpopulistisk konspiration. Som att det vore främlingsfientligt att diskutera den självklara relationen mellan volymen på migrationen till Sverige och vår mottagningskapacitet. Men fakta är fakta. Mot alla odds har även Miljöpartiet tvingats inse det.

Gustav Fridolin, Åsa Romson och Maria Ferm skrev i DN den 30/5 2014: ”Vi kommer aldrig att försvåra för människor att komma till Sverige”. Men under gårdagens historiska presskonferens gjorde de precis det. Då lade regeringen fram en politik som fram tills dess skulle ha kategoriserats som SD-politik – av dem själva. Men detta verkar inte Gustav Fridolin helt ha förstått. I dag tar han nämligen avstånd från den politik han själv som del av regeringen genomför. I morse sade han om de tillfälliga uppehållstillstånden för ensamkommande minderåriga att ”det går inte att försvara”.

Och i går under presskonferensen grät Åsa Romson när hon presenterade åtstramningarna. Vad tårarna signalerade var att hon förvisso presenterar dessa förslag, hon är ju trots allt vice statminister, men att hon egentligen inte vill göra det. I UNT jämförde Kristina Lindquist detta med Fredrik Federleys (C) tårar när han övergav sitt FRA-motstånd i riksdagen och rättade sig efter partilinjen (UNT 24/11). Tårar som en blinkning till de egna. Tårar som betyder "det är inte mitt fel!". ”Tårarna bygger en illusion av motstånd”, som Lindquist skriver.

Men detta är er politik, Romson och Fridolin. Ingen har tvingat er. Om ni inte förmår försvara den så måste ni avgå. Ni kan inte skylla på EU. Ni kan inte skylla på något annat parti. Nej, inte ens SD kan ni skylla på. Det är ni i Miljöpartiet som genomför detta, ingen annan. En regering kan inte ena dagen presentera reformer och dagen efter kalla dem oförsvarliga. Det är oacceptabelt att en regering tar avstånd från den politik man själv lägger fram. Nej Miljöpartiet, det går inte att sitta i regeringen och vara i opposition samtidigt. Ni får lov att bestämma er.