Enig första debatt

WASHINGTON I den första debatten på tu man hand ansträngde sig både Hillary Clinton och Barack Obama att undvika smutskastning, trycka på vikten av enighet bland demokraterna – och att en av dem kommer att bli president.

Karin Henriksson
Publicerad
Annons

Det brände för all del till då och då i utbytet i Los Angeles på torsdagskvällen med oräkneliga Hollywood-kändisar i publiken. Åtskilliga bedömare sa efteråt att detta var Obamas bästa prestation hittills. På det hela taget var det ett mycket civiliserat utbyte av idéer, om sjukvård, skatter, invandring, Irakkriget m m, stundtals rena seminariet om samhällsfrågor i jämförelse med de republikanerna kandidaternas gnatande kvällen före.

Applåderna nådde crescendonivåer på sista frågan om huruvida de kunde tänka sig en Clinton-Obama- eller Obama-Clinton-valsedel – något de avfärdade med att det är för tidigt för sådana spekulationer. Fast repliken ett ”jag är säker på att Hillarys namn finns med i toppen på alla sådana listor” kom från en chevaleresk Obama innan de avslutade framträdandet på scenen med en nästan ömsint scen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons