Hur kan naturlig nakenhet provocera mer än MTV?

Publicerad
Annons

Augusti 2004, Ung08-festival i Stockholm, Kungsträdgården är fylld av ungdomar med olika bakgrunder, religioner och stilar. Jag och Alva har våra fotografier utställda i ett av tälten. De föreställer två unga kvinnor. Helt osminkade och oretuscherade, och nakna. Alltså två nakna naturliga kvinnokroppar.
Men mer än en dag får de inte hänga, då ringer vår kontaktperson på festivalen och säger att de plockat ner dem, bilderna väcker för starka reaktioner. Hon säger att det här är en mainstreamfestival och att fotona är för provokativa.
Min första tanke är: Sen när är en naken kvinnokropp nåt annat än mainstream?
Arrangörerna menar att våra oretuscherade, orakade kroppar är för provocerande för festivalens besökare.
Att killgäng stannar upp och stirrar, fnissar och viskar kan väl inte bli farligt. Och att festivalen besöks av hundratals unga tjejer som ser ut som oss och behöver förebilder för en sundare självbild tar de ingen hänsyn till.
Det är märkligt att min och Alvas högst vanliga kroppar blir
censurerade samtidigt som MTV och andra kommersiella företag finns i tältet bredvid och står för en osund och sexistisk bild av kvinnor genom videos och planscher.
Vi tror att både killarna och tjejerna som besöker Ung08 behöver en bra motbild mot det rådande skönhetsidealet.
Killgängens kommentarer kan vi stå ut med för tjejernas skull men är det inte tråkigt när våra fotografier inte ens får plats på en festival där just vanliga tjejer och killar finns?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons